Rakúsky cisár František Jozef I. (1830 – 1916) objavil toto jedlo u miestnych drevorubačov na jednej zo svojich poľovačiek v alpskej oblasti Salzkammergut a veľmi si ho obľúbil. Odvtedy sa šmorn rozšíril aj do kuchýň celej monarchie a dodnes je v mnohých krajinách obľúbené. U nás je známy aj pod názvom cisársky trhanec, v Maďarsku czászármorzsa, v Rakúsku kaiserschmarrn, na Slovisku cesarski praženec, Huncokári mu hovoria jednoducho – šmorn. Je to dezert podobný trhaným palacinkám.
Potomkovia Huncokárov varili šmorn
V poslednú aprílovú sobotu predvádzal v Holzhacker Hause na Piesku v sídle o.z. Potomkovia Huncokárov svoje kuchárske umenie vo varení šmornu skúsený šéfkuchár z Modry Peter Ronec. A išlo mu to naozaj dobre, pretože niektorí z účastníkov si vypýtali aj dupľu.
Účastníci podujatia si popri sledovaní prípravy jedla a jeho ochutnávaní, mohli vypočuť prednášku Alžbety Mihalovičovej o starom huncokárskom cintoríne na Borši a prednášku Magdy Mariássyovej o huncokárskych hroboch na cintorínoch v malokarpatskom regióne.
Recept na výborný šmorn
Receptov na prípravu šmornu je veľa. Toto je recept šéfkuchára Petra Ronca. Suroviny: 3 celé vajcia, 1 vanilkový cukor, 160g múka hladká, 0,25 liter mlieka, 0,5 dcl oleja, 100g masla, 50g kryštáľového cukru, 50g hrozienok, práškový cukor na posypanie. Postup: vajcia s vanilkovým cukrom vyšľaháme, keď vajcia mierne zapenia, pridáme šálku (cca 160g ) hladkej múky, zamiešame s vajcami, pridáme šálku mlieka a metličkou vymiešame hladké cesto. Na panvici zohrejeme olej, a vylejeme cesto, nasypeme hrozienka namočené v rume, keď sa cesto zospodu jemne zapečie, zo strany ho pridvihneme a necháme surové cesto z vrchu zatiecť naspodok. Takto sa tvorí vrstvenie. Tento postup opakujeme niekoľkokrát, pokiaľ navrchu nezostane minimum cesta a zospodu je pekne zapečené. Vtedy ho potrháme na menšie kúsky, pridáme maslo a kryštálový cukor. Opekáme ešte dovtedy, kým cukor začne karamelizovať. Podávame posypané práškovým cukrom. Podľa vlastnej chute môžeme podávať so sirupom, alebo kompótom. Originál sa však podáva so slivkovou omáčkou (zwetschgenrostel). Prajeme vám dobrú chuť!